SKOPLJE – Članovi originalne postave sastava Leb i sol Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Kokan Dimuševski i Garabet Tavitijan, odlikovani su Ordenom zasluga Republike Severne Makedonije, saopštio je Kroacija rekords (Croatia Records).

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je na svečanosti u četvrtak u Skoplju odlikovao četvoricu muzičara za izuzetno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo u okviru džez-rok grupe Leb i sol, kaže se u saopštenju.

Pendarovski je u svom obraćanju ocenio da su muzika i životno delo gitariste Stefanovskog, basiste Arsovskog, klavijaturiste Dimuševskog i bubnjara Tavitjana nacionalna baština koja je odavno upisana u kulturni i društveni DNK Severne Makedonije i njenog naroda i građana.

“Vaša muzika ima mitske dimenzije u venama makedonske duše, jer predstavlja kulturnu baštinu s kojom su se identificirale i rasle generacije Makedonaca, i još uvijek rastu i žive”, rekao je Pendarovski.

Na kraju obraćanja, Pendarovski je pozvao članove Leba i soli da snime još jedan album.

Skopski sastav je debitovao albumom “Leb i sol” (1977), najuspešniji u Jugoslaviji je bio “Kao kakao” (1987), a poslednji studijski, pred raspad benda je bio “Putujemo” (1989), ako se ne računa “I taka nataka” (2008), snimljen bez Stefanovskog.

“Vaš profesionalni opus dovoljan je za barem još deset ovakvih nagrada, ali svima nama, a posebno mladim generacijama u ovim složenim i ružnim vremenima, treba vaš novi album, u ovakvom formatu. Razmislite!”, poručio je Pendarovski.

indeksonline.rs/Tanjug