BEOGRAD – U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca ove nedelje je realizovana taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj je proverena spremnost voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Reč je o jedinici Komande za obuku koja će u ovoj bliskoistočnoj zemlji biti angažovana u sastavu italijanskog kontingenta, sa osnovnim zadatkom obezbeđenja baze u kojoj su smeštene mirovne snage Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, pripadnici jedinice su rešavali taktičke zadatke kakvi ih mogu očekivati u zoni operacije, dok je obučenost i interoperabilnost voda vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, praćeni su i ocenjivani postupci na maršu, primena mera protivvazduhoplovne zaštite, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, te postupanje u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Zaključak je da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

indeksonline.rs/Tanjug