BERLIN – Sa velikim užasom i zabrinutošću smo pročitali članak “Balkanu je potrebna Nemačka kao sila za regulisanje odnosa, dominacija Srbije mora biti slomljena” od 13. avgusta u onlajn izdanju Berliner cajtunga. Uz sve dužno poštovanje slobode štampe i slobode izražavanja, posebno za liberalne novine poput “Berliner cajtunga”, moramo priznati da su izjave i zahtevi u ovom članku, koji se odnosi na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Evrope u prošlom veku, sa milionima žrtava, samo izazvale strah i zabrinutost u nama – navodi se u odgovoru Ambasade “Berliner cajtungu”.

Hrvatsko-bosanska protivteža za trajnu ravnotežu Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljala bi, ukazuje, čistu pretnju za region i njegovu stabilnost i osudila bi svaki napor da se region ekonomski poveže.

– Takve grupe “jedno protiv drugog” su opasne. Potrebna nam je saradnja “jedno s drugim”. Predlozi autora takođe bi bili protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Nemačkoj”, naglašava Ambasada.

Osim toga, u reagovanju Ambasade ukazuje se da autor članka ide dalje i zalaže se za sankcije, raspoređivanje nemačkih vojnika, pa čak i nemire i političku nestabilnost u Srbiji, što svakom zdravom razumu može biti potpuno strano.

– Kao neko ko je osam i po godina trpio sankcije, čvrsto verujemo da sankcije ne bi bile rešenje. A ako on zahteva raspoređivanje vojnika, ovaj zahtev se može klasifikovati samo kao ratno huškanje. Region, države pošiljaoca, a pre svega Srbija, platili su ovakve operacije stotinama hiljada žrtava. Takođe, čvrsto verujemo da pozivanje na nemire i političku nestabilnost u drugoj zemlji nemaju veze sa slobodom štampe i slobodom govora, i da takvo razmišljanje treba osuditi – dodaju oni.

Ambasada ističe da su tvrdnje, da Srbija gura vlast, tenzije i detant na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i da predsednik Aleksandar Vučić podmeće vatru, a zatim se igra protivpožarnih aparata, potpuno neosnovane i neargumentovane, jer je predsednik Vučić lično sproveo mnoge korisne inicijative ne samo za Srbe, već i za građane celog regiona.

Ambasada ukazuje i da autor, kada govori o srpskoj pretenziji na hegemoniju, zaboravlja da je Srbija pre dve godine, u teško vreme, vakcinaciju protiv kovida-19 učinila dostupnom svima u regionu potpuno besplatno, a zaboravlja i da Srbija, Severna Makedonija i Albanija žele da ojačaju i prodube saradnju u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koja je otvorena i za druge u regionu.

– Da podsetimo, Srbija je više od godinu dana angažovala celu svoju diplomatsku mrežu na kandidaturi za domaćina specijalne izložbe Ekspo 2027. Država koja brine o zdravlju svih svojih suseda, koja želi da produbi i ojača saradnju u regionu i koja poziva ceo svet u Beograd, odnosno u region, 2027. godine ne predstavlja opasnost za svoje susede i zajedničku prepreku za njihovu budućnost u EU, ali nudi regionu šansu da predstavi svoj potencijal i prednosti svetu – ističe Ambasada Srbije.

Poručuje i da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava i nema pravo ni na čiju teritoriju i jedino što želi jeste da Srbi u regionu uživaju ista prava kao građani tih zemalja.

– U jednom je autor u pravu: Nemačka može učiniti više za Zapadni Balkan. Takođe verujemo da Nemačka može da igra još važniju ulogu u regionu promovisanjem ekonomske saradnje, podržavanjem evropskih integracija regiona sa jasnim izgledima za pristupanje i, štaviše, usklađivanjem uslova u regionu i sopstvenim angažovanjem u regionu. promoviše i sprovodi sa Poveljom UN i međunarodnim pravom – naglašava se u reagovanju srpske ambasade.

Ukazuje se i da su stabilnost i saradnja u regionu Zapadnog Balkana za Srbiju od istog značaja kao što su stabilnost i saradnja u Evropi za Nemačku.

– Srbija jeste i ostaće pouzdan partner Nemačkoj, kroz ovo partnerstvo može se postići više nego kroz sankcije, vojnike, nemire i nestabilnost – zaključuje Ambasada Srbije u Berlinu.

naslovi.net