Član Radne grupe za izradu Nacrta nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji od 2023. do 2028. godine Siniša Janković ocenio je danas u izdvojenom mišljenju da taj dokument ne odgovara stvarnim potrebama borbe protiv korupcije i da tokom procesa izrade strategije nije bilo volje da se prepozna politička korupcija.

“Iako sam učestvovao u radu svih podgrupa, dajući svoj maksimalan doprinos, ostao sam gotovo usamljen u naporima da se gorućem problemu u Srbiji posveti pažnja koju zaslužuje”, istakao je Janković, preneo je sajt Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).
On je naveo da su predstavnici vlasti formalno pokazali visok nivo pažnje, ali da je ona suštinski izostala.

“Osnovni razlog za tako oštar stav je odsustvo minimuma profesionalnog pristupa izradi nacrta, koji se ogleda u potpunom zanemarivanju osnovnih principa metodologije. Time je izbegnuto istraživanje korupcije, usled čega je izrada nacrta lutala neistraženim poljem, kao u magli”, poručio je Janković.

Ističe se da u postupku nije bilo volje da se prepozna politička korupcija, kao njen najopasniji pojavni oblik. “Ja kao predstavnik organizacije civilnog društva koja se zalaže za stvarnu i beskompromisnu borbu protiv korupcije, ne želim da dajem legitimitet fiktivnoj borbi”, istakao je Janković.

Kako se navodi na sajtu Birodija, taj stav podržava i Inicijativa za integritet, koju čine Institut za istraživanje korupcije Kareje BIRODI i Podrinjski antikorupcijski tim PAKT.

naslovi.net