Posle rivalstava sa Rafaelom Nadalom, Rodžerom Federerom i Endijem Marijem, posle beskraja mečeva koji su – osim pobede – značili i nešto za budućnost, nismo verovali da će Novak Đoković ikada igrati meč “specifične težine” sa bilo kim drugim.
No, tu smo – baš takav duel igraće večeras sa momkom koji je rođen iste godine u kojoj je Novak postao profesionalni teniser. To ilustruje koliko su poseban i jedan i drugi.

Posle dva sudara na slemovima, eto ih opet na mastersu. Alkaras ne igra dobro, ali to ništa ne znači pred ovakve mečeve – i Karlos je taj materijal koji može da podigne nivo igre kada je najpotrebnije. Inspiracije sigurno neće manjkati.

S druge strane, i Đoković je pokazao nesigurnosti i oscilacije, ali je prošao iskušenja pred Njujork i opet dokazao da je u stanju ekspresno da dostigne radnu temperaturu i formu, uz pomoć golemog iskustva. I da igra s bilo kim drugim, današnje finale možda i ne bi bilo toliko važno.

Ovako, postavljaju se pitanja: kako će Novak reagovati u važnim poenima posle vimbldonskog poraza? Da li će Alkaras osećati pritisak favorita i da li je u stanju da proizvede magiju nakon što se provlači kroz ceo turnir?

Alkaras je proveo znatno više vremena na terenu – sve duele (Tompson, Pol, Pursel, Hurkač) je dobio u tri seta, ali je 16 godina mlađi. Pritom, Novak je imao manje vremena za odmor između polufinala i finala.

– Neki će možda misliti da ću biti umoran u finalu, ali osećam se dobro. Oporavljam se dobro sa svojim timom, osećam se kao da ću igrati prvi meč na turniru – rekao je Španac.

Prema prognozi, trebalo bi da bude oko 33 stepena, što u teoriji više odgovara Alkarasu, prevashodno zbog kik servisa. Sigurno je da će i Novak morati da igra agresivnije i da više rizikuje na drugom servisu, u poređenju sa duelom sa Zverevom.

U Torontu i Sinsinatiju Karlos pokazuje znake nervoze koji jasno govore da se bori sa dosad nedoživljenom vrstom pritiska. Šampionski pedigre donosi i drugačije obaveze, osećaje i odgovornosti. Videćemo može li Novak da ga dovoljno pritisne i da ga gurne do te ivice, tj. da skloni Alkarasu sa lica karakterističan osmeh, osmeh koji je važan faktor u njegovoj igri, koliko god to na prvi pogled neobično zvučalo.

– Neverovatno je da neko kao Novak govori lepe stvari o meni, neko ko je igrao i protiv Rafe i Rodžera kaže da imam delove igre od sve trojice. Ne slažem se u potpunosti, volim da kažem da sam “pun Karlos Alkaras”. Pokušavam da sledim i da stvaram svoj put – rekao je 20-godišnji Španac.

Jedno od pitanje je i ko će dovesti u red svoj forhend? Ni jedan ni drugi neće želeti da odstupe od linije, a Alkaras je ove sedmice mnogo grešio na svom najdražem udarcu, dok je i Đokovićev forhend išao gore-dole.

Biće interesantno videti i kome će publika biti naklonjenija. Alkaras već sada generiše obožavanje bilo gde da se pojavi, ali Novak je naišao na izuzetno topao prijem u SAD posle dve godine odsustva.

– To je neverovatno za naš sport. Broj jedan i broj dva opet idu jedan na drugog u finalu velikog turnira. Verujem da su svi to želeli i očekivali na startu turnira. Tu smo – kaže Novak.

Pozornica je postavljena za još jedan spektakl – Novak Đoković na Karlosa Alkarasa, Sport klub 1 od 22.30.

naslovi.net