„Ovo je velika sramota koja se sasvim sigurno ne može rešiti izvinjenjem Nemačkoj i ostankom ministra Bratislava Gašića na funkciji ministra policije“, kaže ta Danas Aleksandar Ivanović , bratanac Olivera Ivanovića, komentarišući zakasnelo izvinjenje predsednika Srbije Nemačkoj zbog tvrdnji ministra policije da je ta država prikrivala podatke o ubistu Olivera Ivanovića.

Aleksandar Ivanović smatra da bi Gašić, nakon ovog skandala, morao da podnese ostavku, ili da bude smenjen po hitnom postupku.

„Nakon toga je na tužiocu da proveri razloge zašto je ministar Gašić, sad već svima očigledno, namerno obmanjivao javnost kada je nedavno mahao dosijeom Olivera Ivanovica u Skupstini Srbije i govorio kako je slučaj rešen, kako se zna ko je ubica i kako se on nalazi pod zastitim države Nemačke“, ističe Ivanović..

On kaže da je svestan da se ništa od toga neće desiti, niti će ministar Gašić podneti ostavku, jer on očigledno ne oseća odgovornost zbog obmanjivanja javnosti, niti premijerka i predsednik Srbije vide kao problem da takav čovek nastavi da obavlja funkciju ministra policije.

„Na kraju, ponajmanje je moguć scenario da u ovoj ovakvoj državi tužilac odreaguje. Tu je početak i kraj nesreće svih građana Srbije koji kao taoci žive u privatizovanoj državi u kojoj zakoni nisu jednaki za sve. Posle ovoliko vremena, očigledno je da ćemo za istinu ko je ubio Olivera morati da sačekamo promenu političkih prilika u Srbiji“, poručuje bratanc ubijenog Olivera Ivanovića.

Miroslav Ivanović, Oliverov brat kaže da je takva reakcija i izvinjenje Nemačkoj trebalo da usledi mnogo ranije, ali da je dobro što je i to konačno usedilo.

„Takva izjava, poput Gašićeve, u diplomatskom svetu se ne toleriše i ne zaboravlja. I zato bi trebalo preduzeti neke mere uz dokaze ozbiljnog izvinjenja kako bi se ova zemlja izvukla iz ove priče. Definitivno je da je porodicu Olivera trebalo bar pomenuti u svemu ovome, jer oni ne shvataju i nemaju predstavu šta za porodicu i raspoloženje porodice znači plasman ovakvih, pa čak i mnogo blažih informacija. Niko od članova porodice,a mi imamo odličnu komunikaciju, nije imao ni približnu informaciju koju je Gašić saopštio u Skupštini Srbije. To je bila izjava u funkciji odbrane političkog stava, političkih interesa, i nije imala veze sa političkim ubistvom i postpkom koji se vodi“, navodi brat Olivera Ivanovića za Danas.

I Miroslav Aleksiić, poslanik i lider Narodng pokreta Srbije kaže za Danas da se od Vučića očekuje da se malo više izvinjava Srbiji i njenim građanima, nego strancima.

“ Izvinjenje treba da uputi građanima Srbije koje njegovi predstavnici vlasti brukaju“, navodi Aleksić.

Da podsetimo predsednik Srbije se izvinio Nemačkoj zbog tvrdnji ministra policije Bratislava Gašića da je ta država prikrivala podatke o ubistu Olivera Ivanovića.

„Mi smo proveravali i razgovarali sa pripadnicima nemačkih službi i prethodnih 20 dana… Dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke. U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje. Mi mislimo da, u nastavku naših akcija, tim povodom i tom pitanju, nadam se, da ćemo doći do konkretnih rezultata“, poručio je Vučić.

Tokom junske rasprave u Skupštini Srbije o dva majska masakra i objektivnoj odgovornosti nadležnih organa za taj tragičan događaj, ministar Gašić tokom polemike sa opozicijom rekao je da policija tačno zna ko je ubio Olivera Ivanovića.

„Mi tačno znamo ko je ubica. Tog čoveka srpska policija tražila je od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom. Imamo snimak sa aerodroma u Tirani, imamo slike iz Prištine, imamo slike kada je ulazio u stan“, rekao je Gašić.

On je rekao da je „slučaj rešen na način kako to profesionalci rade“, ali i da nisu dobili satelitske snimke sa mesta događaja koje su tražili od međunarodnih partnera, uz obrazloženje, da je bila magla.

Nemačka ambasada istog dana demantovala je srpskog ministra policije, a Vučićevo izvinjenje usledilo je tačno dva meseca nakon što je Gašić optužio Nemačku da sakriva Oliverovog ubicu.

naslovi.net