VAŠINGTON – Vrećica sa kokainom pronađena u Zapadnom krilu Bele kuće prošlog meseca navodno je pripadala nekome iz okruženja porodice Bajden, o čemu je obavešten predsednik SAD Džozef Bajden, prenose američki mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz službi bezbednosti, magazin ”Vojnik sudbine” (Soldier of Fortune) prenosi da, uprkos tome što je javno objavljeno da je,”zbog nedostatka fizičkih dokaza”, istraga o vrećici kokaina zatvorena, iako nije identifikovana osoba koja ju je nosila, nadležni su bili u stanju da otkriju o kome se radi.

“Ako želite ime, pitajte Džoa Bajdena. On zna o kome je reč”, rekao je navodno jedan od izvora za magazin, a drugi dodao da je reč “o nekome u ‘orbiti’ porodice Bajden, i nije reč o Hanteru”, aludirajući na predsednikovog sina, za kojeg se zna da je bio na odvikavanju od droga.

Portparol Tajne službe Entoni Guljelmi rekao je za “Njujork Post” da su navodi o vrećici sa kokainom “lažni”.

“Naša istraga nije mogla da dovede do osumnjičenog i nije bilo vidljivih otisaka prstiju ili DNK koji bi se mogli izvući iz kesice”, rekao je on.

Prošlog meseca istraga o vrećici sa kokainom pronađenim u blizini ulaza u prizemlje Zapadnog krila, kroz koje posetioci Bele kuće prolaze sa osobljem na putu do drugih prostorija, zvanično je okončana i objavljeno je da osumnjičeni nije otkriven.

Istražitelji, takođe, nisu mogli da identifikuju konkretan trenutak ili dan kada je kesica ostavljena u kabini Zapadnog krila, blizu ulaza na donjem nivou gde je otkrivena.

Brzina istrage i njeni rezultati izazvali su, kako navodi Njujork Post, čuđenje i negodovanje kod mnogih javnih zvaničnika, uključujući i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

“Pitam se odakle je došao taj kokain, šta se desilo? To je bila najbrža istraga koju sam ikada video”, rekao je Tramp na mitingu u Nju Hempširu ove sedmice.

Kokain je droga sa liste II Zakona o kontrolisanim supstancama i njegovo posedovanje, upotreba i distribucija su nezakoniti prema federalnom zakonu.

Njujork Post podseća da je tajna služba prošle godine takođe otkrila i tragove marihuane u Beloj kući.

indeksonline.rs/Tanjug