BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Rumunske armije general Danijel Petresku posetio je danas Generalštab Vojske Srbije, gde je sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, dometima uspostavljene saradnje i mogućnostima za njeno unapređenje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Petresku sa delegacijom boravi u trodnevnoj uzvratnoj poseti Srbiji na poziv Mojsilovića.

U razgovorima je iskazano zadovoljstvo dostignutim nivoom bilateralnih odnosa i potvrđeno je opredeljenje za dalje jačanje saradnje Vojske Srbije i Rumunske armije u svim oblastima od obostranog interesa, među kojima se posebno ističe obuka specijalnih i vazduhoplovnih snaga.

Mojsilović je svog sagovornika obavestio da Srbija visoko ceni čvrstu i principijelnu podršku Rumunije teritorijalnom integritetu naše zemlje i zahvalio mu na profesionalnom angažovanju rumunskog kontingenta u sastavu međunarodnih snaga u našoj južnoj pokrajini.

Kako je navedeno, u nastavku posete, general Petresku je obišao Vojnu akademiju i Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, gde su mu predstavljeni kapaciteti i delokrug rada ovih vojnih ustanova, dok će sutra posetiti 72. brigadu za specijalne operacije u Pančevu.

Mojsilović je boravio u zvaničnoj poseti Rumuniji u septembru prošle godine, a ovakvi susreti na visokom nivou daju podsticaj daljem unapređenju saradnje i jačanju poverenja i dobrosusedskih odnosa.

Tanjug