KIJEV, MOSKVA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se još 12 zemalja pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Kijev.

“Što se tiče bezbednosnih garancija na našem putu ka NATO, paket bezbednosnih garancija za našu zemlju biće konkretizovan u drugoj polovini godine. Do danas se još 12 partnerskih zemalja pridružilo zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam najrazvijenijih zemalja”, rekao je Zelenski na sastanku sa šefovima ukrajinskih diplomatskih misija.

Zelenski je ovo obraćanje objavio na svom Telegram kanalu.

Kako je naveo, zemlje koje su se pridružile bezbednosnim garancijama su Belgija, Češka, Danska, Finska, Island, Irska, Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Španija i Švedska, prenosi TAS S.

Zelenski je naveo da Ukrajina očekuje da rad na potpisivanju bilateralnih sporazuma o bezbednosnim garancijama počne krajem nedelje.

Ukrajinske vlasti intenzivirale su retoriku o aspiracijama Kijeva za članstvo u NATO uoči nedavnog samita Alijanse u Litvaniji 11-12. jula, nadajući se da će dobiti poziv za ubrzani prijem u taj vojni blok.

Lideri zemalja NATO nisu bili spremni za taj korak i ograničili su podršku na odobravanje višegodišnjeg programa vojne pomoći za Ukrajinu.

Osim toga, G7 je na marginama samita usvojila deklaraciju o dugoročnim bezbednosnim garancijama, u kojoj se navodi da Ukrajina treba da dobije značajne vojne kapacitete.

Tanjug