SARAJEVO/BANJALUKA – Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da ideja Islamske zajednice u BiH da podrži snimanje promotivnog dokumentarca o Hasanu Čengiću, koji je održavao najbliže veze sa radikalnim islamističkim pokretima širom sveta, predstavlja dokaz potpunog sunovrata ove verske zajednice.

“Uz Aliju Izetbegovića, Hasan Čengić predstavlja sinonim za versku radikalizaciju bosanskih muslimana”, rekao je Galijašević u izjavi za Srnu.

Prema njegovim rečima, sama ideja o snimanju filma o životu čoveka koga su čak i Amerikanci ocenili kao nepopravljivog ekstremistu predstavlja neverovatan skandal i potvrdu da je Islamska zajednica u BiH potpuno izgubila kompas.

Medija centar Islamske zajednice najavio je da planira da objavi promotivni dokumentarni film o bivšem predsedniku Sabora Islamske zajednice Hasanu Čengiću, koji je od februara 2016. godine bio uvršten na američku “crnu listu” zbog kontroverzne ratne prošlosti i veza sa najradikalnijim islamističkim organizacijama i pokretima.

U saopšenju za javnost se navodi da film “Hasan” govori o najznačajnijim fazama života ovog, kako ga nazivaju, istaknutog Bošnjaka od hapšenja u “sarajevskom procesu”, ulozi u osnivanju SDA, odbrani, kako kažu, od agresora na BiH, pa do delovanja unutar Islamske zajednice.

Čengić se nalazio na “crnoj listi” SAD zbog dokazanih veza sa islamskim teroristima, kao i u drugim brojnim aferama.

Čengiću se, između ostalog, stavlja na teret njegova uloga u formiranju kampa za obuku radikalnih islamista u Pogorelici gde je, prema obaveštajnim podacima američkih službi, održavao najtešnje veze sa iranskom obaveštajnom službom.

Politikolog Nenad Kecmanović ranije je, govoreći o životu Čengića koji je preminuo 2021. godine, rekao da je on presudno uticao na Aliju Izetbegovića da u poslednji čas otkaže Beogradski sporazum i okrene se od Slobodana Miloševića ka Franji Tuđmanu.

Sa generalom Sakibom Mahmuljinom, dodao je Kecmanović, radio je na islamizaciji takozvane Armije BiH preko mreže imama raspoređenih u svim većim jedinicama.

“Čengić je učestvovao u organizaciji avionskog transfera mudžahedina iz Teherana preko Zagreba u srednju Bosnu. Kupovao je oružje iz Slovenije preko Janeza Janše. A što je najvažnije, Alijinim potpisom bio je ovlašćen da podiže petrodolare koji su se u milijardama slivali na austrijski račun humanitarne islamske organizacija TVR”, kazao je Kecmanović.

CIA je otkrila iranski kamp za terorističku obuku u Pogorelici, nedaleko od Sarajeva, a domaći partner je bio Hasan Čengić.

“Naravno, to nije moglo da bude bez Alijinog znanja, pa je ‘prvi u Bošnjaka’ najpre žrtvovao svog ljubimca, a onda se i sam zbog bolesti povukao sa svih funkcija”, naveo je Kecmanović.

indeksonline.rs/Tanjug