Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je danas, dan nakon što su Danska i Holandija objavile da će do kraja godine Ukrajini poslati američke ratne avione F-16, da će, u slučaju uspeha ruske invazije, drugi delovi Evrope biti u opasnosti od vojne agresije Kremlja.

Zelenski je pred poslanicima u Kopenhagenu ocenio da su i sve susedne zemlje oko Rusije u opasnosti u slučaju ruske pobede u Ukrajini, prenosi Gardijan.

“Svi susedi Rusije su ugroženi ako Ukrajina ne bude izvojevala pobedu”, ocenio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je nastojao da prikaže Ukrajinu kao zemlju koja stoji na braniku zapadnih vrednosti – slobode i demokratije – nasuprot tiraniji.

On je poručio da bi Ukrajina trebalo da bude adekvatno opremljena da bi se odbranila od mnogo snažnijih ruskih snaga i zahvalio se Danskoj na dosadašnjoj podršci.

Ukrajina je mesecima pritiskala svoje zapadne saveznike da joj obezbede borbene avione F-16 jer ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i dalje koristi zastarelu vazdušnu flotu iz sovjetske ere 1970-ih i 80-ih godina, a njena kontraofanziva na ruske snage napreduje bez vazdušne podrške, što prema ocenama analitičara predstavlja veliki hendikep.

Zelenski je na svom Telegram kanalu potvrdio da će Ukrajina dobiti 42 (savremena) borbena aviona, a Danska je obećala 19 letelica tipa F-16 koje bi mogle biti isporučene krajem godine, kada se završi obuka pilota u trajanju od četiri do šest meseci iako bi pripreme ukrajinskih eskadrila za borbene operacije mogle da potraju znatno duže, prenosi AP.

General američkih vazduhoplovnih snaga Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, rekao je prošle nedelje da ne očekuje da će isporuke aviona F-16 Ukrajini doneti veliku promenu na ratištu.

Prema njegovim rečima, priprema borbenh eskadrila aviona F-16 za ratne zadatke može potrajati “četiri ili pet godina”.

naslovi.net