PRIŠTINA – Generalni direktor takozvane kosovske policije Gazmend Hodža saopštio je danas da je povećano prisustvo specijalnih jedinica na severu KiM nakon dešavanja u Banjskoj.

“Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova. Malo smo smanjili patrole običnih policajaca, jer oni nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom”, rekao je Hodža za RSE na albanskom.

On nije izneo detalje o tome koliko su kapaciteti specijalne jedinice ojačani, ali je rekao da je takozvana kosovska policija u stalnoj koordinaciji sa Kforom i Euleksom.

Prištinske privremene vlasti su pre dva i po meseca pristale da smanje prisustvo ove jedinice na području koje je većinski naseljeno Srbima, kao deo sporazuma sa Evropskom unijom o smanjenju tenzija, podseća RSE.

U selu Banjska, u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije, u noći između subote i nedelje došlo je do sukoba između grupe lokalnih Srba i pripadnika tzv. kosovske policije i tom prilikom život su izgubili jedan policajac i trojica Srba sa Kosova i Metohije.

indeksonline.rs/Tanjug