Ko se seća Kolinde još? Mandat predsednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obeležili su gafovi, skandali i njeno ponašanje, nespretne izjave koje su zasmejavale hrvatsku naciju a i šire…. “Srpske čokolade nećemo davati hrvatskoj deci… Dečki su divni, onako znojavi (kada je upala u svlačionicu fudbalera na SP u Moskvi…) Volela je i da ističe svoje pevačke kvalitete…

I tako redom, A sada je bivša predsednica Hrvatske bila gošća u podkastu „One Decision” bivšeg direktora britanske spoljno-obavještajne službe MI6 ser Ričarda Dirlava.

Grabar-Kitarović je tamo rekla i da je Putin uticao na izbore na kojima je izgubila od aktualnog predsednika Zorana Milanovića.

„Ruske hibridne akcije su pridonele rezultatu predsedničkih izbora 2020.”

U razgovoru je iznela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umešala u predsedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i verovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je pridonelo rezultatu izbora 2020.”

Na pitanje o tome kako ju je Putin lično tretirao kao ženskog poglavara države, Grabar-Kitarović je dala do znanja da je “danas u modi demonizovati Putina, ali da se u tom smislu ne može požaliti”, ali i da je bilo zanimljivo pratiti njegovu ideološku transformaciju od 2007., kada ga je prvi put susrela kao ministarka vanjskih poslova.

Pri susretu u Sočiju 2017. dočekao ju je, kaže, s buketom cveća: “Nije uopšte bio mizogin i ponašao se vrlo diplomatski.”

Komentarišući ukrajinsku kontraofanzivu, koja očigledno ide mnogo sporije i teže nego što su se mnogi nadali, Grabar-Kitarović je utvrdila da je “pre nego što je protivofenziva započela, zapravo bila jedan od onih glasova koji su upozoravali da treba smanjiti očekivanja od Ukrajinaca”. Imala je realističniju perspektivu, kaže, upravo zbog hrvatskog iskustva s oslobađanjem.

“Da, bio bi golemi uspeh i jako bih volela da dospeju do obale Azovskog mora, ali moramo biti realistični da će u ovim okolnostima verojvatno biti potrebno nekoliko talasa ovih protivofenziva da bi mogli ostvariti svoje ciljeve. A svaki proboj koji naprave, kao sa selom Robotine, značajan je”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Istakla je i kako je Hrvatskoj za oslobađanje teritorija pod kontrolom srpskih pobunjenika “trebalo nekoliko strateški smeštenih manjih operacija koje su dovele do one velike” te da je razlog što je operacija Oluja “trajala samo nekoliko dana i imala minimalni broj žrtava” taj što je Hrvatska vojska, “vodeći zajedničke vojne operacije s Armijom Bosne i Hercegovine, mogla zaobići sličnu odbranu koju su paravojne snage lokalnih Srba postavile i doći straga”, što Ukrajina „ne može napraviti kroz Crno more”.

Eto, ona kao živopisni pretendent na mesto generalnog sekretara NATO-a, morala bi makar elementarne stvari da zna o vojnoj strategiji, ali i da ne skriva i izvrće činjenice. Ako je znala da Rusi rovare protiv nje, a guraju Milanovića, zašto je čekala tri godine da to saopšti. Ovim je i direktno Zorana Milanovića “žigosala” kao čoveka Kremlja.

politika.rs