Džakarta – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je juče u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN-a, instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji. Dačić je na svečanoj ceremoniji u prestonici Indonezije kazao da je ovo velika čast za Srbiju, istakavši da je to od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje s prijateljskim zemljama u jugoistočnoj Aziji.

Prvi potpredsednik vlade i šef naše diplomatije istakao je da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i da je ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje doseže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih. Kazao je: „Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim zemljama koje su članice ASEAN-a. Principi kojih se Srbija držala svih ovih godina su i principi ASEAN-a, a to su uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, prevazilaženje svih razlika mirnim putem. Zato ću sa zadovoljstvom potpisati instrument i hvala vam puno na poverenju”.

Posle potpisivanja ugovora, Dačić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama jugoistočne Azije ne utiče na evropske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem. Istakao je: „Želimo da budemo član EU i pristupanje ugovoru nije u suprotnosti s tim. Mi nismo država koja je članica ASEAN-a, već pristupamo ugovoru kao što su to uradile mnogo veće zemlje.”

Podsetio je da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila i pristupanje raznim regionalnim inicijativama, a da je jedna od takvih inicijativa i Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama jugoistočne Azije. Naveo je da je Srbija prvi put iskazala interesovanje za pristupanje toj inicijativi još 2009. godine, ali, kako je dodao, ranije nije postojao konsenzus među državama članica ASEAN-a da Srbija potpiše pristupanje ugovoru. Dodao je da se Srbija tim povodom ponovo obratila ASEAN-u u januaru i da su se posle toga sve zemlje, njih 10, pozitivno izjasnile. Naglasio je da od 10 zemalja članica ASEAN-a njih šest nije priznalo samoproglašenu nezavisnost Kosova, ocenivši da su četiri države možda to učinile zato što Srbija nije bila dovoljno prisutna u tom regionu.

Istakao je da zemlje članice ASEAN-a imaju ukupno oko 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a, te da Srbija s njima ima spoljnotrgovinsku razmenu od oko 700 miliona dolara, a da se u ovoj i u sledećoj godini očekuje razmena veća od milijardu dolara. Kazao je da je ovo važan mehanizam za našu zemlju što se tiče ekonomije, dodajući da su svakako politički odnosi najvažniji. „Svi su prisutni na samitu ASEAN-a, veoma često dolaze predsednik SAD, predsednik Rusije, Kine, zato mislim da je Srbija mnogo dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno na ovakvim događajima”, rekao je Dačić.

Podsetio je i da većina tih zemalja ima stav u vezi s Ukrajinom sličan stavu Srbije, a to je da su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nisu uvele sankcije protiv Rusije. Države članice Asocijacije zemalja jugoistočne Azije jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar. Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije s tim blokom. Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine. Među potpisnicama ugovora nalaze se i Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija.

naslovi.net