PEKING – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas u Pekingu bilateralni sporazum sa Ministarstvom saobraćaja Narodne Republike Kine o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje.

“To znači da će naši pomorci moći u potpunosti slobodno sa našim diplomama i našim ovlašćenjima da rade na teritoriji Narodne Republike Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što se naravno odnosi i na kineske pomorce koji mogu da rade i na našim brodovima. Na taj način smo olakšali mogućnost onima koji su pomorci da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja”, rekao je ministar nakon sastanka sa kineskim kolegom.

Vesić potpisao sporazum – bilateralnu obavezu o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca sa ministrom saobraćaja Kine Lijem Sjaopegom.

On je dodao da je to samo jedan u nizu sporazuma koji se potpisuje između Kine i Srbije.

“Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike”, istakao je on.

Vesić je zahvalio u ime Vlade Srbije Vladi Kine na podršci koju daju narodu Srbije u borbi za opstanak Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije.

“Narodna Repubilika Kina poštujući naš, srpski teritorijalni integritet, a teritorijalni integritet Srbije je na stanovištu poštovanja međunarodnog prava”, rekao je on.

Vesić je dodao da je razgovarao sa kineskim kolegom i o njihovom kompanijama koje rade
u Srbiji, koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

“Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos da bi se realizovala politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrazani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima”, rekao je on.

Ministar Vesić je dodao da je dogovorena i jedna važnu stvar za Ministrstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Mi u okviru ministrstva imamo saradnju sa univerzitetima u Srbiju. Mi smo ministarstvo koje ima praksu za studente i omogućava da pojedini studenti dobiju stipendije u našim preduzećima. Dogovor je da kineske kompanije koje rade u Srbiji obezbede za studente iz Srbije, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture mogućnost da provode stručnu praksu na projektia koji se rade u Kini, a to su projekti izgradnje brzih pruga, brana, auto-puteva”, rekao je on i dodao da će im tako iskustvo pomoći da postanu bolji stručnjaci.

Ministar vesić boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, koji će sutra po lokalnom vremenu biti otvoren u devet sati.

Tokom Foruma ministar Vesić sastaće se i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Domaćin foruma je Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju.

Na Forumu se istovremeno održava i 15. Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme.

Tokom foruma biće najavljeno i osnivanje Globalne alijanse za inovacije u održivom transportu.

Forum će trajati dva dana i biće održan u kombinaciji onlajn i oflajn formata, a tema foruma je “Održivi transport: Zajednički rad na podršci globalnom razvoju”.

indeksonline.rs/Tanjug