Rusko-turski razgovori u Sočiju između predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana su nakon sat i po završeni, pišu RIA Novosti.

Lideri dve zemlje nastaviće da komuniciraju u formatu radnog ručka, a onda se očekuje zajednička konferencija za novinare.

Putin je, piše CNN, kazao Erdoganu da je Rusija spremna da razgovara o oživljavanju Crnomorske inicijative za žito.

„Imamo o mnogo čemu da razgovaramo, uključujući osiguranje bezbednosti u regionu“, rekao je Putin Erdoganu.

„Nećemo ignorisati temu ukrajinske krize. Znam da nameravate da postavite pitanja o žitnom dogovoru, otvoreni smo za pregovore o ovom pitanju“, rekao je Putin.

U međuvremenu, Erdogan je rekao Putinu da će razgovori o žitnom koridoru biti „veoma važni“.

„Danas svi posmatraju pitanje koridora žitarica“, rekao je Erdogan. „Verujem da će poruka na konferenciji za novinare biti veoma važan korak, posebno za nerazvijene zemlje u Africi“.

Rusija je u julu dozvolila da ugovor o crnomorskom žitu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, propadne. Sporazum je garantovao bezbedan prolaz ukrajinskog žita iz njenih crnomorskih luka.

Otkako se povukla iz sporazuma, Rusija je nastavila blokadu ukrajinskih luka i podvrgla ih teškim bombardovanjem, gađajući skladišta i infrastrukturu i izazivajući strah za globalnu bezbednost hrane.

Putin je takođe u ponedeljak napomenuo da je prošle godine trgovinski promet između Rusije i Turske porastao za 86 odsto, a „u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivan trend“.

Ruski lider je na početku sastanka rekao da će šefovi država razgovarati o pitanjima vezanim za ukrajinsku krizu.

naslovi.net