GAZA – Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, saopštilo je danas da vodi borbu sa izraelskom vojskom na severozapadu Pojasa Gaze.

„Borci Al-Kasama trenutno su angažovani u oružanim borbama sa neprijateljskim snagama koristeći mitraljeze i granate Al Iasin-105 na severozapadu Gaze“, kaže se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Na osnovu saopštenja Hamasa, ali i prema izveštajima medija i navodima palestinskih očevidaca, Gardijan piše da su na severu Pojasa Gaze izraelske oklopne snage navodno delovale blizu obale Sredozemnog mora.

List navodi da se čini se da izraelske snage napreduju u dva pravca oko grada Gaze.

S druge strane, izveštaji svedoka iz unutrašnjosti Pojasa Gaze opisali su kako izraelski tenkovi presecaju glavni put sever-jug Salah al-Din južno od grada Gaze i deluju na periferiji, u naseljima Zajtun i Šajajai.

„Oni su presekli put Salah al-Din i pucaju na svako vozilo koje pokuša da prođe njime“, rekao je jedan stanovnik.

Presecanje ključnog puta bi sugerisalo da izraelske snage pokušavaju da odseku grad Gazu od juga Pojasa Gaze.

U međuvremenu je ruska agencija Tass javila, pozivajući se na saopštenje palestinskog kabineta u Gazi, da se nekoliko izraelskih tenkova koji su ušli u Pojas Gaze i blokirali glavni put između južnih i severnih područja tog regiona sada odatle povuklo.

“Nema ofanzive u stambenim naseljima Pojasa Gaze. Ono što je bilo na Putu Salah al Din bio je upad nekoliko tenkova i vojnog buldožera okupacione vojske sa otvorenog poljoprivrednog područja”, objašnjava se u saopštenju.

Prema navodima kabineta, izraelski tenkovi su napali dva civilna vozila, ali su ih palestinske naoružane grupe primorale da se povuku.

Izrael je u petak najavio proširenje kopnenih operacija vojske u Pojasu Gaze, a
portparol izraelske vojske Danijel Hagari upozorio je sinoć da je poziv na evakuaciju, koji je IDF Palestincima na toj teritoriji uputio pre dve nedelje, sada “hitan”.

indeksonline.rs/Tanjug