KIJEV – Dvostranačka podrška SAD veoma je ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Zelenski je na platformi X (Tviter) napisao da će američka investicija u odbranu Ukrajine obezbediti dugoročnu bezbednost za Evropu i svet.

Bajden, koji je razgovarao o vojnoj podršci Kijevu sa Zelenskim u četvrtak, zatražiće od Kongresa da odobri izdvajanje 100 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael, rekao je izvor upoznat sa Bajdenovim planom.

Izvor je za Rojters naveo da bi polovina sume od 60 milijardi dolara za Ukrajinu bila namenjena za zamenu i modernizaciju zaliha američkog oružja.

Kongres je početkom meseca u poslednjem trenutku usvojio plan za nastavak finansiranja rada vlade, ali u sporazumu o održavanju finansiranja do sredine novembra izostavljene su milijarde dolara pomoći Ukrajini, dok sve više republikanaca na podržava nastavak američke pomoći Kijevu.

indeksonline/tanjug