Ovo je period kada su prehlade i druge infekcije disajnih puteva najčešći razlog izostanka iz vrtića ili iz škola. Kako je istakla načelnica dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović trenutno najviše respiratornih problema imaju odojčad i novorođenčad.

Infekcije disajnog sistema spadaju u najčešće bolesti u detinjstvu. One se mogu razvrstati s obzirom na više kriterijuma: mesto infekcije, vrstu uzročnika, trajanje bolesti i komplikacije. Kako je istakla načelnica dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović trenutno je u opticaju više virusa i svi uzrasti dece su zahvaćeni.

“Virus gripa, dva virusa korone, respiratorni sincicijalni tu nam je I bakterija velikog kašlja. Znači veliki kašalj nam se vraća na vrata. Mi smo dobili kalupe za izolaciju, bordetele pertusis izazivača velikog kašlja. Sad nema neki veliki broj dece koja su sa velikim kašljem. Ja radim sa decom mlađom od šest godina. Najteži pacijenti su nam bili iz grupe novorođenčati i odojčadi. Počninje sa zapušenim nosićem, i infekcija se jako brzo spušta na pluća, pa je i dosta dece završilo na dečijem odeljenju. to su bili ti bronhioliti koji još uvek traju. Što se tiče proliva i povraćanja, mi nemamo neki veliki broj na predškolskom. Znači najviše slinjenje, kašalj i visoke temperature. Deca budu dva tri dana bolje pa onda ponovo dolaze, baš zbog toga što je više virusa u opticaju”, kazala je Despotović.

Lečenje dece od respiratornih infekcija vrši se u zavisnosti od jačine imunog sistema deteta ali i uzrasta kazala je dr Despotović.

“To je uglavnom virusna infekcija ali obično su roditelji nestrpljivi. Dete ima 5-6 dana temperature i pije antibiotski sirup. Kada dođe sledeći put vi ne možete da mu date antibiotik. Radimo mi laboratorije, proveravamo i pratimo dete. Uglavnom gledamo da to bude simptomatska terapija. Snižavanje temperature, čišćenje nosića, stavljanje fizioloških kapi ili Marisol u nosić. Dajemo neke biljne sirupe za kašalj ili eventualno inhalacija. Uglavnom dva, tri meseca imamo povećan broj pacijenata”, objasnila je dr Despotović.

Načelnica dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović naglasila je da roditelji treba što više vremena da provede napolju sa svojom decom, izbegavaju velike grupe i okupljanja ali i da je najbitnija zdrava ishrana dece.

Indeksonline/rtvnp