SARAJEVO – Tužioci iz Posebnog odeljenja za ratne zločine podigli su danas optužnicu protiv sedam Srba pripadnika Vojske Republike Srpske, koji se terete ratni zločin nad Bošnjacima tokom poslednjeg rata.

Optužnica je podneta protiv: Vujović Ratka, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći, Vlačić Ljubomira, zv. ”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima, Pepić Vitomira, zv. ”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju, Ognjenović Milovana, rođen 1952. godine u Šekovićima, Višković Gorana, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici, Dupljanin Željka, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku i Golijanin Vlastimira, rođen 1974. godine u Han Pijesku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se, navodi se, terete da su kao komandanti i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području opština Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15. do 23. jula 1995. godine, učestvovali u zarobljavanju muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali da pređu na teritoriju pod kontrolom tzv. ARBiH.

Na teret im se stavlja da zatvarali u zatvoru Sušica i drugim objektima, vezivali i transportovali Bošnjake na tri lokacije gde su streljani i ubijeni, a tela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Optužnica sedmoricu tereti da su na opisani način ubili 20 osoba na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava među kojima i jedna žena. Tela žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba ubijenih na ove tri lokacije.

Optužnica je, kako prenose federalni mediji, u ovom predmetu realizovana uz komunikaciju i saradnju sa Tužilaštvom pri MRMKS-u.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

indeksonline.rs/Tanjug