PODGORICA – Direktor crnogorske Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović izjavio je danas da veruje da je ovo najkontrolisaniji popis stanovništva koji se sprovodi u Crnoj Gori i istakao da su procesuirani popisivači iz Podgorice koji su koristili “piši-briši” olovke.

Pejović je na sednici Odbora za praćenje sprovođenja Sporazuma o popisu rekao da je poslednji slučaj “piši-briši” olovaka zabeležen pre desetak dana, u Danilovgradu i Budvi.

“Imamo kompletne izjave tih popisivača da nisu ni znali da su izvršeni sa piši-briši olovkama. Svako domaćinstvo u koje je popis rađen sa tom olovkom, ponovo su popisana i utvrđena je njihova 100 procentna verodostojnost”, kazao je Pejović.

Naveo je da su popisivači koji su koristili “piši-briši” olovke u Podgorici procesuirani, a da će u toku dana materijal iz ostalih opština biti prosleđeni Upravi policije i da je sa tim popisivačima raskinut ugovor.

Pejović je istakao da u Podgorici određeni deo stanovništva nije popisan zbog nemogućnosti prilaska “smart” zgradama.

“Imali smo problem sa ‘smart’ zgradama gde naši popisivači nisu imali obezbeđen pristup, to su zgrade sa blindiranim kapijama, gde nemaju mogućnost ulaska, ali ima i odgovornih građana koji su pozvali i tako se obezbedio ulaz i kontakt sa portirom”, kazao je Pejović, preneo je portal RTCG.

Pozvao je sve građane koji imaju neki problem slične prirode da se jave Upravi za stasitku ili Popisnoj komisiji.

Indeksonline/Tanjug