BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

“Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Što se tiče Kosova i Metohije naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

“Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize”, rekao je Vučić.

On je dodao da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa – pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje – konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba, od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjaka koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije.

“Voleli bismo da se tu standardi izjednače. Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće”, rekao je on.

On je takođe istakao da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

“Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.

Vučić je rekao da je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

“I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet”, rekao je Vučić.

Indeksonline/Tanjug