PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi Evropa trebalo da se “pripremi za rat ukoliko želi mir”, dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin “protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi”.

“Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu”, rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters.

On je naglasio da Evropa ne treba da povlači crvene linije koje bi, kako je naveo, ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu.

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsednik je ponovio da ne treba isključiti tu opciju.

On je, međutim, naveo da trenutna situacija ne zahteva takav korak.

“Danas nismo u toj situaciji, ali sve opcije su moguće”, rekao je francuski predsednik.

Makron je istakao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici, kako je rekao, da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

Dodao je da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu zbog čega joj je neophodna jača podrška saveznika.

Makron je naveo da se nada da će jednog dana doći vreme za pregovore o miru sa ruskim predsednikom “ma ko to bio”.

Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front.

Njegova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

indeksonline.rs/Tanjug