Danas je održano ročište pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) na kojem je Južnoafrička Republika zatražila dodatne mere protiv Izraela zbog napada na Gazu i Rafu.

U Hagu je danas održano ročište pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) za razmatranje zahteva Južnoafričke Republike za dodatne mere protiv Izraela zbog njegovih napada na Gazu i Rafu. Ovo saslušanje je usledilo nakon nedavnog saslušanja u Južnoafričkoj Republici na istu temu, što ukazuje na duboku zabrinutost međunarodne zajednice zbog eskalacije sukoba u regionu.

Vusi Madonsela, ambasador Južne Afrike u Holandiji, pred sudom je izneo alarmantne tvrdnje o situaciji u Gazi, nazvavši je “genocidom” i ističući da je to “skoro zbrisalo Gazu sa mape”. Njegove reči odražavaju duboku zabrinutost međunarodne zajednice za humanitarnu situaciju u Gazi i potrebu za hitnom akcijom za zaštitu palestinskih civila.

Madonsela je dalje optužila Izrael da namerno krši obavezujuće sudske naloge koje su mu prethodno izdate i eskalira napade na Palestince, dodajući da ozbiljnost situacije zahteva „hitnu i brzu sudsku akciju kako bi se očuvala prava palestinskog naroda“.

U završnoj reči, Madonsela je istakla tri privremene mere koje Južna Afrika traži od Suda kao „najhitnije”. To uključuje trenutni prekid izraelske vojne operacije u Gazi i povlačenje sa prelaza Rafa, obezbeđivanje nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći i pružanje otvorenih izveštaja o primeni suda.

Ova saslušanja se odvijaju u kontekstu eskalacije sukoba u Gazi i Rafi, što izaziva ozbiljnu zabrinutost za sudbinu civila u tim područjima. Južna Afrika je naglasila hitnost situacije, posebno u svetlu nedavnih napada na Rafah, grad koji je postao utočište za stotine hiljada raseljenih Palestinaca.

Izrael, s druge strane, tvrdi da se u Gazi ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i osporava tvrdnje Južne Afrike, nazivajući ih neosnovanim. Ove razlike u mišljenjima postavljaju osnovu za složeno suđenje pred MSP, koje će odlučiti o narednim koracima u rešavanju sukoba.

Situacija u Gazi i Rafi podseća svet na hitnu potrebu za mirnim rešavanjem sukoba i zaštitom prava civila u skladu sa međunarodnim pravom. Saslušanja pred MSP predstavljaju ključni korak ka ostvarenju tog cilja.

Indeksonline/I.D