BEOGRAD – Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je da je danas podneo Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Srbije krivičnu prijavu protiv Radojice Božovića, bivšeg visokopozicioniranog pripadnika “Crvenih beretki”, kao i protiv još dvojice pripadnika ove jedinice, zbog zločina počinjenih u Doboju (Bosna i Hercegovina) u periodu od maja do avgusta 1992. godine.

Prijavljena lica, navodi FHP, su osumnjičena da su u periodu od maja do avgusta 1992. godine proterala nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, ubila jednog pripadnika Zbora narodne garde, pljačkala civile, kao i zlostavljala i mučila civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od marta 2016. godine vodi se postupak protiv Dušana Vukovića, tada stražara Okružnog zatvora u Doboju, zbog mučenja više zatočenih lica tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedno preminulo od posledica fizičkog zlostavljanja.

Tim postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene kako u zatvoru u Doboju, tako i u samom gradu tokom trajanja sukoba, kažu u FHP:

“Iako TRZ u svojoj optužnici pominje “Crvene beretke“ – jedinicu Resora državne bezbednosti Republike Srbije – ono u istoj optužnici sukob u BiH označava kao unutrašnji sukob, čime zapravo govori da u tom ratu nije učestvovala nijedna druga država, pa ni Srbija” navodi FHP i smatra da je reč ili o teškom nemaru ili o svesnom odbijanju da se optuže osumnjičeni pripadnici “Crvenih beretki”.

“Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran ni jedan pripadnik „Crvenih beretki“ za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva TRZ da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu” navodi FHP.