Sjenica – Biznismen Šemsudin Toković, koga su pokušali da ubiju ubice iz BiH i pripadnik sandžačke kriminalne grupe, tvrdi da je naručilac jedan lokalni političar piše Blic.

On kaže da su mu u novopazarskom tužilaštvu pred svedocima rekli imena naručilaca njegovog ubistva i da je u pitanju jedan lokalni političar iz Sjenice i njegov rođak.

– Oni su naručili moje ubistvo, a posle su opstruisali istragu i postupak. Radi se o sprezi kriminala, politike, tužilaštva, suda… Pa čak su angažovani i matičari koji su omogućili optuženom Ildisu Daciću da promeni ime, ali i matični broj – navodi Toković.

Za pokušaj ubistva Tokovića vodi se postupak protiv Ildana Asotića iz Sjenice, kao i Arifa Hajradinovića i Anela Hajrovića iz Sarajeva. Ildan Asotić (30) se ranije zvao Ildis Dacić. On je, osim imena i prezimena, što je veoma neobično, istovremeno promenio i matični broj jer je dobio potvrdu iz lokalnog Doma zdravlja u Sjenici posle 26 godina da je rođen dan ranije nego što je bilo upisano u knjigu rođenih.

Protiv Asotića, koji je na slobodi, vodi se postupak u Sjenici koji je Srbiji ustupila Švedska. Međutim, iako je u Švedskoj bio okrivljen za pokušaj ubistva, novopazarsko tužilaštvo je prekvalifikovalo delo u nanošenje lakših povreda i posedovanje oružja.

Zbog čudnih dešavanja u novopazarskom Višem sudu da isti sudija bude u istrazi i na glavnom pretresu, postupak za pokušaj ubistva Tokovića prebačen je u užički Viši sud. Prema navodima optužnice, Hajradinović i Hajrović su čekali Tokovića ispred njegove kuće u Sjenici.

Za to vreme Asotić (nekad Dacić) bio je u istom lokalu gde je boravio Toković. On je javio Hajradinoviću da je Toković krenuo kući u 00.25 sati 22. marta 2015. Dva minuta kasnije Hajradinović i Hajrović su pucali iz pištolja na Tokovića dok je izlazio iz automobila.

Toković podseća da su Hajradinovića i Hajrovića uhapsili posle pucnjave, ali da su odmah pušteni odlukom tužilaštva. On dodaje da se opstrukcija nastavila i u sudu.

– Ubice su dovedene iz Sarajeva, a u Sjenici ih je sačekao i organizovao logistički Dacić. Hajradinović i Hajrović su nakon što su pucali na mene privedeni u novopazarsko Više tužilaštvo. I pored brojnih dokaza, pušteni su da se brane sa slobode. Pustili su ih dvoje tužilaca od kojih je jedan bio njihov gost u Sarajevu. Gde to ima na svetu da sudija za prethodni postupak Zejnepa Kavrajić prvo zakaže pripremno ročište na koje inače nije pozvala mene i mog advokata, a zatim zakaže i glavni pretres? To dvoje tužilaca i neke sudije sakrivali su dokaze poput listinga telefona osumnjičenih, naredbe za uzimanje listinga sa baznih stanica. Zahvaljujući novom tužiocu u Novom Pazaru Mileni Mrvić i mom advokatu Boži Preleviću, postupak se ipak vodi – kaže Toković.

“Toković: Prete mi i tužioci, siguran sam da će me opet napasti jer nisam ćutao o kriminalu”

On dalje navodi da je suđenje optuženima za pokušaj njegovog ubistva prebačano iz novopazarskog Višeg suda u Viši sud u Užicu.

– Ta dva suda kao da su u dve različite zemlje. U užičkom sudu se normalno odvija postupak – navodi Toković i dodaje da nije imao zaštitu policije, a da mu i danas prete.

Zbog toga je, kaže, morao da pobegne i iz bolnice.

– Morao sam da pobegnem iz bolnice jer nigde nije bilo policije. Neke pretnje stižu i preko pojedinih tužilaca. Siguran sam da će me opet napasti jer nisam ćutao o kriminalu. Nadam se da će me državni organi zaštititi – navodi Toković, koji se sa porodicom sklonio u Nemačku.

On kaže da je pisao i predsedniku Aleksandru Vučiću dok je bio u Srbiji, ali sumnja da mu je pismo dostavljeno i da je uopšte otišlo iz Novog Pazara.

Nastavak suđenja za pokušaj ubistva Tokovića zakazan je za 7. septembar u Užicu.

“Želim da se vratim u Srbiju”

– Sve što sam stekao zaradio sam poštenim radom u Nemačkoj. Počeo sam dole da ulažem. Međutim, bio sam primoran da ženu i decu iselim iz Srbije u Nemačku jer sam se plašio da će i njih napasti. Nemoguće je ulagati u Sandžak. Ne mogu oni tajkuni i lažne patriote da se pomire da ja i moja braća imamo novoizgrađenu autobusku stanicu, benzinsku pumpu… Želim da se vratim u Srbiju da mogu da živim i radim normalno, a ne da se plašim za sigurnost porodice i sebe – navodi Šemsudin Toković.

izvor.Blic.rs