BEOGRAD – Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je danas Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše.

“Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva”, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šza se zbiva.

“Ocigledo da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, poseta Sarajevu aredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema.

“Ja želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima”, poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Za razliku od predsednika Srbije, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao rečima: “Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma”.

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

“Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao”, rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i sa Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava da reši sa Hrvatskom.

“Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gde gubi podršku vlastite partije i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas”, zaključio je Dodik.