BRISEL – Komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravio je večeras u Briselu to što je Srbija otvorila nova dva poglavlja – 6 i 30 – u pregovorima sa EU i naglasio da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

“Otvaranje ovh poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna”, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović posle Međuvladine konferencije.

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da “izazova još ima”.

“Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca”, poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU.

On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja a večeras otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.

Prema njegovim rečima, u pripremi je otvaranje i drugih poglavlja, a do tada posebno se treba usredsrediti na vladavinu zakona.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han odgovara da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci.

Smatra da treba biti ambiciozan i “gurati stvari napred”.

“Brzina je važna, ali je kvalitet je važniji. To je ono što se računa”, kaže evropski komesara i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.

Han je podsetio da je do sada, od 35, otvoreno 12 poglavlja, a privremeno zatvorena dva.

Čestitao je Srbiji i srpskom pregovaračkom timu na uspehu.

Večeras je otvoreno poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, kaže Han.

Takođe se stimuliše privreda, veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija.

“Uz opredeljenost Srbije siguran sam da još poglavlja može da bude otvoreno u narednoj godini”, zaključio je Han.

(Tanjug)