BEOGRAD – Zvaničnici Srbije čestitali su danas predstojeći Uskrs vernicima koji taj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru.

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je patrijarhu Irineju, sveštenstvu i gradjanima Uskrs i poželela im da taj praznik proslave dostojanstveno, sa svojim najbližima, u duhovnom miru i blagostanju.

“Neka Uskrs donese radost svima koji veruju da, sledeći put tolerancije, mira i ljubavi, zajednički gradimo bolju budućnost”, navela je premijerka u čestitki.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je praznik svim pripadnicima oružanih snaga koji slave po julijanskom kalendaru, kao i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.

“Slobodarska tradicija našeg naroda utemeljena je na istini Hristovog vaskrsenja, na uverenju da su stradanje i vaskrsenje tesno povezani. Vekovima su naši preci živeli i umirali pod barjakom ‘Za krst časni i slobodu zlatnu’. Ova godina je godina velikog jubileja kada slavimo 100 godina od proboja Solunskog fronta ali i 100 godina od vaskrsenja srpske države koju su moćnici onog doba želeli da izbrišu sa mape moderne Evrope”, naveo je Vulin u čestitki.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je Uskrs patrijarhu Irineju i svim gradjanima Srbije, koji taj praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

“Želim vam da Vaskrs, kao simbol pobede života nad smrću, simbol vere i nade u postojanje nepokolebljivo dobrog i humanog, provedete u dobrom zdravlju i sreći sa svojim bližnjima. Neka nam Vaskrs, kao dan istinske radosti, svima podari mir i blagostanje”, navela je Mihajlović.

Čestitku povodom Uskrsa uputila je i ministarka pravde Nela Kuburović koja je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, sveštenstvu SPC i gradjanima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru poželela da Uskrs proslave u zdravlju, miru, vedrini i svepštem dobru, okruženi lepim mislima i željama.

“Želim da nas duh pobede života nad smrću, večnog nad privremenim nadahne da u ovim vaskršnjim danima, okruženi mirom, medjusobnom ljubavlju i praštanjem, damo pravi odgovor na izazove koji se postavljaju pred našim narodom i državom”, navela je ministarka pravde u čestitki.

Minist?°r drž?°vne upr?°ve i lok?°lne s?°moupr?°ve Br?°nko Ružić istakao je da Uskrs simbolizuje veru u več?°n život i njegovu obnovu i da je ob?°vez?° svih n?°s d?° se lično borimo z?° dobro, mir, ljub?°v i poštov?°nje medju ljudim?°.

“Iskreno s?°m ubedjen d?° su ove vrednosti domin?°ntne u n?°šem društvu i d?° će n?°m one obezbediti sveopšti n?°pred?°k”, ocenio je Ružić.

Čestitku je uputio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević koji je gradjanima Srbije poželeo da praznični dani u njihove domove donesu zdravlje, sreću, radost i duhovni mir.

Uskrs je vernicima čestitao i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, koji je pozvao da taj praznik podseti na važnost medjusobnog poštovanja, tolerancije, zajedništva i uvažavanja različitosti.

“Ovaj praznik koji simbolizuje veru i nadu, razumevanje i opraštanje, neka nam svima donese mir i slogu, kako u krugu porodice, tako i medju komšijama, prijateljima i medju svim ljudima koji žive na ovim našim prostorima, bez obzira na veru ili naciju kojoj pripadaju. Svim vernicima želim da ovaj veliki praznik provedu u zdravlju, ljubavi i blagostanju”, naveo je Omerović.

Liberalno-demokratska partija čestitala je Uskrs svim hrišćanima koji taj praznik slave u nedelju.

“U danu koji simbolizuje pobedu života nad smrću i danima koji dolaze, u miru, dobrom zdravlju i uz medjusobno uvažavanje, učinimo sve što je u našoj moći kako bismo živeli bolje i humanije”, navodi se u čestitki LDP-a.