BEOGRAD – Predsednik PSG Saša Janković tvrdi da je odluka o ostavci ministra finansija Dušana Vujovića poznata još od ranije, a da je ostavku dao sada jer je video “da će brod da udari u ledeni breg”.

“To nije nikakav čin hrabrosti, ne želi da učestvuje u tom događaju, iako je upravljao brodom sve do poslednjeg momenta”, rekao je Janković na pres konferenciji koju je PSG organizovao povodom ostavke ministra Vujovića.

Janković tvrdi da postoje politički, ekonomski i međunarodni argumenti zbog kojih je Vujović dao ostavku.

Politički argumenti su, navodi, preuzimanje stručnih aspekata vođenja ministarstva od strane politike, a ekonomski, tvrdi on, korišćenje deviznih rezervi NBS za vraćanje dugova države.

“U naredne tri godine Srbija mora da isplati vlasnicima evrobondova 4.5 milijardi dolara. Vujović ne želi da bude u tom brodu kada on počne da tone”, tvrdi Janković.

Međunarodni argumenti su, dodaje, što se situacija za Srbiju značajno promenila, kao što je približavanje ruskom i turskom tržištu.

Tvrdi i da je ostavka Vujovića najavljena još prošle godine, da se od tada planira tajming ostavke, a da je objavljena sada “jer je predsednik Srbije u Rusiji”.