PODGORICA – Premijer Duško Marković izjavio je danas da sloboda medija i bezbednost novinara nisu uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU), već moralna i demokratska obaveza države.

Marković je, otvarajući Međunarodnu konferenciju o medijskoj održivosti i uspešnim modelima medijskog poslovanja koje organizuje Misija OEBS-a, ocenio da u crnogorskom društvu nedostaje hrabrosti novinara da tragaju za istinom, činjenicama i dokazima, ali i hrabrosti javnosti da sasluša do kakvih su istina stigli novinari i društva da se suoči sa tim istinama.

Bez obzira na to, kako je rekao, apsolutno je neprihvatljivo ugrožavanje lične bezbednosti novinara, kao metod za razrešenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava.

“Podsetiću vas na jednu mudru rečenicu Vinstona Čerčila, jer mi se upravo njena poruka čini veoma prikladnom za temu o kojoj danas razgovaramo. Dakle, ta poruka velikog državnika glasi: ”Hrabrost znači ustati i govoriti. Ali, hrabrost takođe znači sesti i saslušati.” Ako bismo ovu misao sagledali u kontekstu teme ove Konferencije, pa i u širem sagledavanju ukupnog značaja medija u savremenom svetu – zaključili bismo da je upravo hrabrost ono što nam je najpotrebnije”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, hrabrost novinara da ustanu i govore – o svim onim temama važnim za društvo u kome egzistiraju.

“Hrabrost da tragaju za istinom, činjenicama, dokazima koji će biti temelj njihovog rada. Spremnost javnosti da sasluša do kakvih istina su stigli novinari takvim svojim radom. Hrabrost da se i kao društvo, i kao pojedinci suočimo sa tim istinama. Svedoci smo da takve hrabrosti nedostaje na obe strane”, rekao je Marković, preneo je portal RTCG.

Predsednik vlade je zaključio da će se zagađenju medijskog prostora veoma brzo stati na kraj.

„U Crnoj Gori smo imali krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država, otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja. Pokazalo se međutim da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i da zapravo koriste takvu našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore, njene državne politike i njenih nacionalnih interesa. Zatrpavaju nas elementarno netačnim vestima, smenjujući u krug nekoliko istih, nazovi analitičara, koji ne samo da otvoreno podmeću, nego i drsko vređaju sve što sledi i radi današnja Crna Gora. Jasno je da se tu ne radi niokakvim profesionalnim medijskim emisijama, već o platformama za propagandnu protiv Crne Gore, čiji sadržaji devastiraju društveno i kulturno biće Crne Gore. Tom zagađenju našeg medijskog prostora ćemo veoma brzo stati na kraj”, naveo je Marković.

U nedostatku hrabrosti, kako je kazao, novinari ponekad posežu za neargumentovanim osudama, povlađivanju pojedinačnim i grupnim interesima, propagandi.

“Dok s druge strane, javnost nema hrabrosti da prihvati ni ona – na argumentima zasnovana novinarska istraživanja – dovodeći u sumnju autoritet cele medijske zajednice. Tako se stvorilo jedno vrzino kolo nedostatka hrabrosti i nepoverenja: medija u javnost, ali i javnosti u medije. Tu vidim suštinu problema koji nas opterećuje”, istakao je Marković.

Poručio je da je Vlada Crne Gore čvrsto opredeljena da osigura ličnu bezbednost za novinare.

“Kompletan bezbednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbednosti novinara, da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja. Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana”, naglasio je Marković.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir poručio je da je sloboda medija ključna za demokratiju.

Pored političkog i pravnog okvira, kako dodaje Dezire, važano je i ekonomsko okruženje, koje će dati podršku održivosti medija. Navodi da su na Zapadnom Balkanu zakoni u oblasti medija dobri, mogli bi biti i unapređeni, ali je kako ističe, ključna njihova primena.

Dezire navodi da se Javni servis suočava sa određenim problemima, ali kako dodaje važno je da ima političku nezavisnost i ekonomsku održivost.

Predstavnik OEBS-a, pomenu je i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

„Ne može biti nekažnjivosti za jedan takav čin. To je istovremeno napad na sve novinare“, poručio je Dezire i dodao da počinioci tog napada, ali i svih drugih moraju biti kažnjeni.

„Oni koji su počinili krivično delo prema novinarima moraju biti izvedeni pred lice pravde“, poručio je predstavnik OEBS-a.