BEOGRAD – Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da reakcije u Srbiji povodom neučlanjenja Kosova u Interpol pokazuju da ne postoji razumevanje da bez približavanja dve zajednice oko zajedničkih interesa, kao što je vladavina prava, nema normalizacije odnosa i da politika sprečavanja članstva Prištine u medjunarodnim organizacijama odmaže Srbima na Kosovu.

Ona je za list Danas ocenila da se time Srbima uskraćuje pristup mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, poput Evropskog suda za ljudska prava.

Po njenim rečima, “razuman i pristojan svet” je očekivao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrži članstvo Kosova u Interpolu, zato što bi to bilo u interes Srba koji tamo žive, cele regije i uslov normalizaciju odnosa, kao i da je njegova politika za Kosovo nije jasna.

“Ako predsednik predlaže priznanje Kosova uz pripajanje Mitrovice i još nekih delova severa Kosova, to je, po mom mišljenju, loše rešenje. Mitrovica je važna za Srbe u centralnom Kosovu. Tu su bolnice, fakulteti, sud i druge ustanove od egzistencijanog značaja za Srbe. Ako nema Mitrovice, Srbi će napustiti Kosovo”, ocenila je Kandić.

Ona je dodala da bi dobro rešenje bilo ekonomsko osnaživanje Mitrovice i Gračanice, da se Srbima prenese znanje o novim tehnologijama i digitalizaciji.

“Rešenje za Kosovo mora da uključuje poboljšanje uslova života, političkih i ekonomskih prava Srba. Srbi nisu integrisani u kosovsko društvo… Razumem da je neka mala demarkacija potrebna, ali to treba ostaviti da se radi u dobrosusedskoj atmosferi, nakon priznanja Kosova u postojećim granicama”, kazala je Kandić.


Beta /Foto:Tanjug