Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarali su danas u Sarajevu o zajedničkim koracima koje će preduzeti povodom odluke privremenih institucija u Prištini o uvođenju sporne takse od 10 odsto na sve vrste roba iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šarović i Ljajić su se tom prilikom saglasili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tela CEFTA, koji će ove nedelje biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru „CEFTA nedelje“, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra. Pomenuta odluka o neučestvovanju u radu CEFTA biće na snazi sve dok privremene institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.

Dvojica ministara su takođe uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru EU za trgovinu Sesiliji Malstrom, šefu UNMIK Zahiru Taninu, ministru za ekonomske odnose i energetiku Nemačke Peteru Altmajeru i trgovinskom savetniku u kabinetu predsednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtevali da se izvrši pritisak na Prištinu u cilju povlačenja sporne odluke o taksi.

U pismu je navedeno da je odlukom privremenih institucija u Prištini dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje CEFTA, kao i proklamovani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Šarović i Ljajić su na sastanku iskazali opredeljenje da sa ostalim članicama CEFTA nastave da rade na ukidanju svih barijera i priznavanju sertifikata kao i laboratorijskih analiza, sa ciljem olakšavanja trgovine i povećanja robne razmene među zemljama regiona.

Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da će na Kosovu i Metohiji biti onemogućena prodaja roba na čijim deklaracijama piše „Kosovo i Metohija“, Unmik Kosovo“ ili „ Rezolucija 1244“, Ljajić i Šarović su ocenili da se u tom slučaju radi o daljoj radikalizaciji trgovinskih odnosa u regionu i da se na taj način privremene institucije u Prištini same isključuju iz CEFTA.