BEOGRAD – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, apelovao je danas na novinare Srbije da, kako kaže, Novu 2019. godinu započnu jednom novom i složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog Žig Info portala.

“Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka”, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

To bi, kako smatra, bila solidarnost na delu, ako bi svaka redakcija ponaosob, temeljno “pretresla” sve o čemu su pisale ugrožene kolege, pa tako ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti.

On je ukazao da su istraživački novinari u unutrašnjosti mnogo izloženiji pretnjama lokalnih moćnika od novinara iz Beograda.

“Ako se organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima širom Srbije. Neće ništa sakriti: naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio”, naveo je Matić.

Milanu Jovanoviću nedavno je zapaljena porodična kuća u Grockoj.

Osumnjičeni za ovaj napad su uhapšeni, dvojica su u pritvoru, a jedna osumnjičena je priznala krivicu za pomaganje i osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.