NOVI PAZAR – Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je u saradji sa Zaštitnikom građana i Stalnom konferencijom gradova i opština sproveo dvodnevnu obuku o pristupačnosti okruženja za prestavnike i predstavnice jedinica lokalne samouprave u Kragujevcu dana 29. i 30. novembra 2018.godine.

Predstavnici Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Grada Novog Pazara prisustvovali su obuci namenjenoj uposlenicima u lokalnim samoupravama koje su kandidati da dodelu Nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti. Nagrade dodeljuju Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnik građana i Stalna konferencija gradova i opština.

Navedene institucije su prepoznale napore koje Novi Pazar ulaže u otklanjanju barijera i unapređivanju položaja osoba sa invaliditetom, zbog čega Grad i našao u užem izboru za dodelu Nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2017.godini i tom prilikom dobio Priznanje za institucionalnu podršku socijalnom modelu invaliditeta.

Ova obuka je sprovedena sa ciljem da državni službenici i službenice unaprede svoja znanja u oblasti pristupačnosti i razmene iskustva o primerima dobre prakse i izazovima sa kojima se susreću u pogledu unapređivanja pristupačnosti i položaja osoba sa invaliditetom.

Na obuci su učestvovali predstavnici iz osam gradova iz Srbije a na kraju obuke je dogovoreno da će se napraviti mreža svih učesnika u realizaciji daljih koraka i aktivnosti.