NOVI PAZAR – Sneg jakog intenziteta u Novom Pazaru pada bez prestanka duže od 16 sati. Takva situacija umnogome otežava rad nadležnim službama koje su zadužene za raščišćavanje javnih površina u gradu.

Sva raspoloživa mehanizacija kao i svi zaposleni u JKP „Gradska čistoća“ od sinoć su na terenu. Ulažu maksimalne napore na održavanju higijene i raščišćavanju snega, uprkos tome što sneg bez prestanka pada u Novom Pazaru.

U Novom Pazaru imamo i neprestanu igranku između službe za održavanje puteva i građana. Vozilo za čišćenje gurne sneg na trotoar, a onda građani ponovo očiste trotoare i vrate sneg na kolovoz.

U skladu sa odredbama Odluke o komunalnom redu, a u cilju obezbeđivanja uslova za bezbedno i nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, sa određenih površina javne namene i površina u javnom korišćenju obavezno se uklanja sneg i led, kao i ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada.

Između ostalog, članom 36. pomenute odluke, propisano je da se uklanjanje snega i leda sa površina javne namene i površina u javnom korišćenju, vrši tako da se ne zatrpavaju slivnici, a sneg i led se odlažu tako da ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom.

– Prekršajna sankcija propisana navedenom odlukom za postupanje suprotno odredbama pomenutog člana, iznosi:

– za pravno lice propisana je novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara

– za odgovorno lice u pravnom licu propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara

– za preduzetnika propisana je novčana kazna u iznosu od 25.000 dinara

– za fizičko lice propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.


E.Ćorović