BEOGRAD – Smederevska izdavačka kuća “Heliks” predstavila je večeras u Beogradu dve knjige iz projekta “Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom: “Žega” španskog pisca Hesusa Karaska i “Prosečna vrednost sreće” portugalskog pisca Davida Mašadoa.

O knjigama su govorile Tamara Krstić, književni kritičar, novinar i član žirija NIN-ove nagrade, Vesna Stamenković, prevodilac obe knjige i Katarina Ješić, urednik u Heliksu.

Katarina Ješić kaže da je roman “Žega” objavljena uz pomoć fonda “Kreativna Evropa” i opisuje neimenovanog dečaka koji je odbegao od kuće i našao utočište kod starog, iznemoglog pastira i njegovog psa. U Karaskovoj prozi, prema rečima Ješićeve, “nalaze se zastrašujuće i nejasne okolnosti, napetost i strah, sadizam i hrabrost”.

“Dečak koji je pobegao od svog nasilnog oca i namesnika sela, nema jasan plan kuda bi otišao, ali jedino i sigurno zna da želi da pobegne što dalje od kuće koja za njega ne predstavlja dom. Roman započinje u simboličnoj grobnici koju je dečak za sebe iskopao kako bi se sakrio od meštana i nemilosrdne potrage za njim”, rekla je ona.

Prevoditeljka Stamenković je ukazala da “osim motiva bega i putovanja, u romanu preovladava tema opustošene zemlje i nedostatak vode. Zato se ovaj roman po atmosferi i mračnim detaljima približava distopijskoj, postapokaliptičnoj prozi sa jedne strane, koja sugeriše katastrofalne posledice klimatskih promena, ali i klasičnoj Čehovljevoj pripovetci “Stepa”.

Tanjug/Foto:Pixabay