ANKARA – Ignorišući kritike, turski predsednik Redžep Tajiip Erdogan danas je na predizbornom skupu ponovo prikazao video snimke koji je načino napadač na džamije na Novom Zelandu, kako bi osudio ono što je nazvao rastućom mržnjom i predrasudama protiv islama.

Govoreći na predizbornom skupu u gradu Eregliju, na severu zemlje, Erdogan je, takođe, kritikovao Novi Zeland i Australiju jer su tokom Prvog svetskog rata uputile trupe u Tursku, na Galipolije, tvrdeći da su bili anti-islamski orijentisani.

On je pozvao Novi Zeland da izmeni svoje zakone kako bi obezbednio da napadač bude strogo kažnjen, preneo je AP.

“Šta ste tražili ovde? Nismo imali nikakvih problema sa vama, zašto ste došli ovamo? Jedini razlog – mi smo muslimani, a oni hrišćani”, rekao je Erdogan.

Od vikenda, turski lider je na predizbornim skupovima koristio snimke napada iz Krajstčerča kako bi osudio islamofobiju,i pokušao da probudi nacionalistička i verska osećanja pred lokalne izbora koji se održavaju 31. marta, navela je agencija.

Video snimak, koji je bio zamagljen, ali su se čuli jasni zvuci automatske pucnjave, prikazan je hiljadama ljudi na skupovima i emitovan je uživo na turskoj televiziji, uprkos naporima Novog Zelanda da zaustavi njegovo širenje.

Tanjug /Foto :AP