GROZNI – Međunarodna konferencija “Islam – poruka milosti i mira”, u organizaciji Islamske svetske lige – Rabite i Islamske zajednice Čečenije, koja je započeta 28.03.2019. godine u Moskvi, završena je u glavnom gradu Čečenije – Groznom.

Naime, nakon prvog dela zasedanja održanog u prestolnici Rusije, konferencija je nastavljena 29. i 30. marta u Groznom gde je domaćin bio predsednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov.

sandzakpress

Na večeri koju je predsjednik Kadirov priredio u čast učesnika konferencije, muftija Mevlud efendija Dudić sastao se sa domaćinom kojeg je upoznao sa stanjem i položajem muslimana u Srbiji. Tom prilikom, predsednik Mešihata susreo se i sa muftijama Tataristana, Kavkaza, Azerbejdžana i muftijom Mesdžidul-Aksa u Palestini, a posebno je razgovarao sa vrhovnim muftijom Čečenije Salahom Mežievim. Takođe, dao je intervju agenciji Islam News o položaju muslimana u Srbiji.

U društvu generalnog sekretara Rabite Muhameda ibn Abdulkerima el Isa, imama Kabe Saliha ibn Abdullaha ibn Humejda posetili su najpoznatiju Školu Kur’ana u Čečeniji blizu Groznog gde su se upoznali sa njenim radom. Na završnoj sesiji prilikom zatvaranja konferencije, obratio se predsednik Kadirov koji je poručio da se muslimani trebaju pridržavati Kur’ana i Sunneta i za njih neće biti nikakve opasnosti. Takođe, završnu reč su imali i generalni sekretar Rabite El Isa i čečenski vrhovni muftija Mežiev.

sandzakpress

Na koferenciji su, između ostalih, usvojeni sledeći zaključci:

– Najoštrije se osuđuje teroristički akt na Novom Zelandu,

– Svim silama se treba boriti protiv ekstremnog delovanja pojedinaca i grupa te devijantnog tumačenja islama,

– Muslimani se pozivaju na poštovanje institucionalnog tumačenja vere.

Inače u Rusiji živi oko 30 miliona muslimana od kojih 4 miliona u Moskvi. Prema rečima domaćina, prava pripadnika islama u Rusiji su na zavidnom nivou.


sandzakpress