BEOGRAD – Povodom trećeg, proširenog izdanja Srpske književne zadruge (SKZ) studije Darka Tanaskovića “Islam – dogma i život”, juče je u Narodnoj biblioteci Srbije vođen razgovor o ovom značajnom istoriografskom delu.

Knjiga je prvi put objavljena u jubilarnom, 100. Kolu SKZ 2008. godine. Drugo izdanje bilo je 2010, a treće 2018, dopunjeno s tri poglavlja ima stotinak novih strana.

Darko Tanasković je profesor Beogradskog univerziteta, islamolog, pisac i prevodilac, znalac nekoliko jezika, i diplomata. O islamu i fenomenima islama napisao više radova i knjiga: “Islam i mi”, “U dijalogu sa islamom”, “Neoosmanizam”, a njegova bibliografija ima preko 600 naslova.

U Amfiteatru NBS o knjizi su govorili, osim autora, Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, pravoslavni bogoslov Srđan Simić, islamski filozof Seid Halilović i profesor Nenad Kecmanović

Razgovor je privukao značajan broj slušalaca i amfiteatar je bio pun, jer su učesnici razgovarali o temi koja je izuzetno zanimljiva i veoma aktuelna.

Tanaskovićeva knjiga ” Islam – dogma i život” postala je nezaobilazan oslonac u poznavanju islama, islamskog života i mišljenja. Treće izdanje ove knjige dopunjeno je poglavljima: Islam i nacija, Od žene u Kuranu do muslimanke u islamu i Ka fenomenologiji džihadizma, što doprinosi još većoj aktuelnosti ove knjige, koja u celini ima širi društveni, kulturni i politički značaj.

Kako je primetio urednik Lakićević, “u islamološkoj studiji profesora Darka Tanaskovića “Islam – dogma i život”, sadržajnoj naučnoj sintezi osnovnih znanja, pojmova i pojava islamske religije, kulture i istorije i njihovog uticaja na život nekadašnjih i današdnjih naroda ne samo u islamskim državama nego i u celom svetu, protumačeno je jedno od najaktuelnijih pitanja današnjeg sveta koje ima veoma širok društveni, kulturni i politički značaj”.

“Sagledavajući izabranu temu uz pomoć objektivnog i dokumentovanog naučnog pristupa i uz konsultovanje najvažnije savremene islamološke literature, profesor Tanasković je uspeo da današnjim čitaocima približi islam i njegove osnovne sadržaje i specifičnosti mnogo više nego što su to uspevale da postignu ranije objavljivane knjige na istu temu”, istakao je Srđan Simić, koji je ocenio i da je ovo delo “najvažniji tekst o islamu na srpskom jeziku”.

“Osnovni predmet studije nalazi se u tumačenju odnosa između kanonskih i dogmatskih postavki u učenju islamske religije i njihovog ostvarivanja ili izneveravanja u neposrednom životu. Dosledno tumačenje teorijskog i praktičnog oblika postojanja islamske religije kao doktrine, na jednoj strani, i na drugoj kao društvene prakse, rezultiralo je vrlo značajnim sudovima i zaključcima o suštinskim okvirima islamske religije i njenim posledicama na kulturu, umetnost, nauku, pravo, filozofiju, čak i na politiku, pogotovo na onu čije izvorište se nalazi na tlu islamskih država”, bila je ocena Seida Halilovića iz Centra za religijske nauke, gde je šef Grupe za savremeno religijsko mišljenje.

“Posredno se suprotstavljajući pojednostavljenim publicističkim tumačenjima islamskog učenja, profesor Tanasković je pokazao koliko jedna temeljna analiza fenomena islama može danas da doprinese razumevanju njegove geneze, njegove teorijske izvornosti i problema i protivurečnosti koji se javljaju u primeni i dometima njegovog učenja” ukazao je Nenad Kecmanović.

Tanjug /Foto :Pixabay