BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i teklekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je posle posete srpske delegacije Kini, gde je učestvovala na Forumu “Pojas i put”, da su tokom razgovora srpskih i kineskih zvaničnika potvrđen odlični odnosi dve zemlje, kao i da je i sam iznenađen pažnjom koju su domaćini posvetili srpskoj delegaciji.

“Moram da kažem da je poseta još jednom potvrdila zaista odlične odnose i to ne govorim iz čiste kurtoazije. Pravo da vam kažem i sam sam iznenađen tretmanom koji je čitava delegacija na čelu sa predsednikom Vučićem imala u velikoj Kini. Jedna mala zemlja da ima takav tretman nije baš uobicajena stvar, bukvalno smo bili u rangu najvećih zemalja, učesnica ovog Foruma”, rekao je Ljajić u intervjuu za “Srpski telegraf”.

Ljajić je dodao da je tokom posete Kini od predsednika Kine do funkcionera na nižim nivoima, o čelicnom prijateljstvu Srbije i Kine i potrebi da se to prijateljstvo i dalje održi.

“Naš interes je da to upotpunimo i konkretnim oblicima ekonomske, privredne i svake druge saradnje. Mi smo imali sastanak sa Huavejom oko nekih operativnih koraka koji prate sporazum o pametnim gradovima i za mesec dana će tehnicka delegacija Huaveja posetiti grad Niš, gde će biti realizovan pilot projekat”, precizirao je Ljajić.

“Da vidimo koji ce to servisi biti odabrani koji bi mogli biti implementirani. Da li ce to biti saobracajna signalizacija, slobodna parking mesta, mogucnost da pratite osvetljenje u svakom delu dana, svakom delu grada, način na koji se odvozi smece… sve je to ono što taj projekat omogućava”, rekao je ministar.

Ljajić je dodao i da država Srbija nastavlja da sprovodi projekte koji se odnose na privlačenje kineskih turista.

“Verujem da ćemo imati iz godine u godinu i rast broja turista. Paralelno sa tim moramo da poboljšamo našu turističku ponudu, pre svega se radi o turističkoj infrastrukturi, da bude što raznovrsnija. Da osim Beograda proširimo i na druge turističke destinacije, da kineski turisti kada dođu ne ostaju samo u Beogradu vecj posecjuju i druga mesta, ne samo Novi Sad, Zlatibor i Kopaonik”, dodao je Ljajić.

Tanjug /Foto:Tanjug-D. Stanković