BEOGRAD – Ansambl Kompanije Drezden-Frankfurt izveo je sinoć u beogradskom Centru “Sava” tri koreografije slavnog Jakopa Godanija koga je beogradska publika pozdravila na nogama gromoglasnim aplauzom.

Najbolji završetak 16. izdanja Beogradskog festivala igre priredio je upravo međunarodno priznati koreograf i umetnički direktor ove kompanije, srpskoj publici odlično poznat, koji je odlučio ovoga puta da u Beogradu bude svetska premijera njegovog novog dela “Unit in reaction”, koje je pre samo desetak dana oduševilo nemačku publiku.

Sirovo, agresivno, energično, brzo, sve ono što Godani vidi oko sebe, u savremenom svetu, uz virtuzonsot i perfekciju koju zahteva od svojih igrača, još jednom je oduševio beogradsku publiku.

Savršeno izvajana tela, koja idu do krajnjih granica fizičkih mogućnosti, do perfekcije dovedeni pokreti, uz agresivnu elektronsku muziku dua “48nord” sa kojim je Godani radio i na delu “High Breed” (Uzvišeni izazov), uz konstatnu igru svetla i tame, senki i odsjaja, gotovo da su hipnotisali gledaoce.

Ništa manje oduševljenje nije izazvala koreografija “High Breed” na početku predstave kojom Godani takođe pokazuje majstorsko poznavanje tehnike.

Ovoga puta igrači su u crvenom, muzika je takođe elektronska, Dmitrija Šostakoviča, koreograf kreira intrigantnu tamu u kojoj su igrači poput figura koje se kreću u senkama, siluete koje se pojavljuju i nestaju, vrlo intenzivno, bogato akcijom i čini se sa matematičkom preciznošću izvedena koreografija.

Između te dve vrlo agresivne, snažne i energične koreogrefije Godani se odlučio za kontrast i delo “Ećos from a restleš soul” (Ođeci neumorne duše) u kome dva para igraju uz solo za klavir Morisa Ravela iz 1908. godine koji uživo na sceni izvodi Svjatoslav Koroljev.

Godani se poklonio publici po završetku, a ona ga je pozdarvail gromoglasnim aplauzom i uzvicima “bravo”.

Ista dela gledaće sutra i Novosađani u Srpskom narodnom pozorištu i tim drugim nastupom Drezden Frankfurt kompanija će zatvoriti 16. Beogradski festival igre koji je počeo 22. marta.

Ovogodišnji festival je ugostio 16 trupa iz 11 zemalja, a prvi put u Srbiji su se predstavili filadelfijska trupa “BalletX”, južnokorejska kompanija Eun-Mi An i južnoafrička trupa Dade Masilo.

Tanjug /Foto :Pixabay