BEOGRAD – Udruženje banaka Srbije saopštilo je danas da podržava inicijativu za rešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima i da su banke spremne da se uključe u pronalaženje rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

To udruženje je u saopštenju posle današnje vanredne sednice upravnog odbora navelo da je svesno problema sa kojima se gradjani suočavaju i da ih od početka prate.

“Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi. Ovakvo postupanje je u skladu sa propisima o primeni valutne klauzule”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su banke 2009, 2011, 2013. kao i tokom 2015. godine nudile svojim klijentima konverziju tih kredita u kredite indeksirane u evro, kao i četiri modela rešenja tog problema koja su bila u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije iz 2015. godine.

“Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat”, piše u saopptenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da su preko vikenda održani sastanci sa bankama povodom lakše otplate kredita u švajcarskim francima i da još nema rešenja, ali da se i dalje radi na tome.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će rešenje za te gradjane biti ponudjeno do petka, 5. aprila.

Beta