BEOGRAD – Udruženje banaka Srbije saopštilo je danas da podržava inicijativu za rešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima i da su banke spremne da se uključe u pronalaženje rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

To udruženje je u saopštenju posle današnje vanredne sednice upravnog odbora navelo da je svesno problema sa kojima se gradjani suočavaju i da ih od početka prate.

“Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi. Ovakvo postupanje je u skladu sa propisima o primeni valutne klauzule”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su banke 2009, 2011, 2013. kao i tokom 2015. godine nudile svojim klijentima konverziju tih kredita u kredite indeksirane u evro, kao i četiri modela rešenja tog problema koja su bila u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije iz 2015. godine.

“Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat”, piše u saopptenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da su preko vikenda održani sastanci sa bankama povodom lakše otplate kredita u švajcarskim francima i da još nema rešenja, ali da se i dalje radi na tome.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će rešenje za te gradjane biti ponudjeno do petka, 5. aprila.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here