SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović otputovali su u zvaničnu posetu Turskoj, gde će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U Tursku nije otputovao hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema, ali je u delegaciji njegov izaslanik. Dodik i Džaferović posetu će započeti u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, što je tradicionalna poseta stranih delegacija po dolasku u Ankaru.

Posle toga su planirani odvojeni susreti Erdogana sa Dodikom i Džaferovićem, a zatim zajednički sastanak turske i delegacije iz BiH.

U poslepodnevnim časovima planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu je razgovarano na sastanku, na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu, te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rešenja.

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a biće govora o razvoju saradnje u raznim sektorima, kao i koracima koje je potrebno preduzeti s ciljem napretka. Na sastancima će se, zasigurno, razgovarati i o aktuelnim regionalnim i medjunarodnim dešavanjima.

Planirano je da BiH sa Turskom sutra potpiše sporazum o slobodnoj trgovini. Planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena poseta Predsedništva BiH u Turskoj.

Beta/Foto :Pixabay