JERUSALIM – Jedan Izraelac ranjen u raketnom napadu iz pojasa Gaze na grad Ašdod podlegao je večeras zadobijenim povredama, pa se broj izraelskih žrtava njegovom smrću popeo na četiri.

Izraelska policijska portparolka je potvrdila da je preminuo 35-godišnjak koji je ranjen u direktnom udaru na jedan automobil u tom gradu na jugu Izraela.

Danas su ukupno četiri izraelska civila ubijena raketnom vatrom palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze,a najmanje 66 ih je ranjeno.

Izraelska vojska je u znak odmazde napala ciljeve ekstremista na severu pojasa Gaze, nastavljajući udare na Hamas i Islamski džihad.

Ukupno 20 Palestinaca, uključujući najmanje osam ekstremista, dve trudnice i dvoje male dece, ubijeno je u najnovijoj eskalaciji nasilja koje je započelo u subotu baražnom raketnom vatrom iz pojasa Gaze.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost je najavio da će nastaviti vojnu ofanzivu protiv ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Izraelski mediji dodaju da je izraelska vojska dobila instrukcije da se pripremi na nastavak sukoba uz komentar da Izrael izgleda želi da porekne procene da je odmazda ograničena predstojećim nadmetanjem za pesmu Evrovizije, a prethodno Danom sećanja na poginule vojnike i Dan nezavisnosti naredne nedelje.

Bezbednosni kabinet se navodno nije bavio porukama Hamasa o interesu za prekid vatre.

Ministri su izdali saopštenje nakon sastanka koji je trajao skoro pet sati, naglasivši da je bezbednost države i njenih gradjana od najveće važnosti.

Škole na jugu Izraela biće sutra zatvorene drugi dan zaredom.

Tamo su takodje zabranjena okupljanja na otvorenom, kao i skupovi veći od 300 ljudi u zatvorenom prostoru. Izrael je suspendovao isporuku goriva u pojas Gaze nakon što su projektili pali pored punih kamiona.

Beta