VARŠAVA – Poljski premijer je danas obećao strožije kazne za one koji seksualno zlostavljaju maloletnike nakon što je novi dokumentarni film pokrenuo vladu ove zemlje da se uhvati u koštac sa problemom zlostavljanja koje čine sveštenici. Premijer Mateuš Moravijecki i ministar pravde Zbignjev Zjobro održali su konferenciju za novinare u Varšavi kako bi najavili da je vlada pripremila zakone koji će strožije kaznjavati zlostavljanje maloletnika, prenosi AP.

Prema novom zakonu, koji još mora da potvrdi poljski parlament, maksimalna kazna za takvo delo će se povećati sa 25 na 30 godina.

“Svaki degenerisan, odvratan, okrutan, zverski zločin, a posebno pedofilija, biće još više stigmatizovana nego što je to sada slučaj”, rekao je Moravijecki novinarima.

“Ne reci nikome” je naziv dokumentarnog filma koji je od subote do ponedeljka popodne imao više od 8,1 miliona pregleda na “Jutjubu” i koji prikazuje kako su sveštenici zlostavljači uništili živote svojih žrtava, a da pri tome nisu snosili nikakve posledice. 

Film koji je šokirao Poljsku, katoličku zemlju u kojoj je crkva jedan od ključnih “političkih igrača”, između ostalog iznosi mučna svedočenja muškaraca i žena o zlostavljanjima i silovanjima kada su bili deca i tinejdžeri od strane sveštenika i traumama koje su uništile njihova detinjstva.

Jedna od žrtava potvrđuje da je pokušala samoubistvo, a 39-godišnja žena koja je bila zlostavljana kada je imala sedam godina svedoči da i danas ima košmare zbog ovog događaja i suočava se sa svojim zlostavljačem koji je sada stariji muškarac i koji, dok ga snima skrivena kamera, priznaje da je počinio nedelo.

Šok zbog navoda o zlostavljanju i prikrivanju takvih dela izazov je za poljsku desničarsku vladu koja je bliska rimokatoličkoj crkvi. Nedavno je lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski govorio o “napadu” na crkvu zbog nekih ranijih pokušaja da se crkva više “ne sakriva pod velom” tajnosti i nekažnjivosti, navodi agencija.

Zbog nekih drugih delova filma, i crkvene vlasti su se oglasile i danas pokrile spomenik koji prikazuje pokojnog papu Jovana Pavla II i sveštenika koji je prema dokumentarcu navodno počinio zlostavljanje.

Statua u Ličenu, gradu u centralnoj Poljskoj, prikazuje sveštenika Eugenijusa Makulskog na kolenima koji drži model crkve koju je sagradio, pokazujući je Jovanu Pavlu II.

Nakon objavljivanja filma, iz njegove župe je saopšteno da je Makulski oslobođen od obavljanja bilo kakvih pastoralnih aktivnosti i da su u Vatikan poslati dokazi o nedelima.

“Patnja žrtava pedofilije koju su počinili ljudi u Crkvi ispunjava nas dubokim bolom. Ništa im ne može nadoknaditi za ono što su doživeli”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija.

Tanjug /Foto :Tanjug_video