ISTANBUL – Poznati turski novinar koji je danas vraćen u zatvor zbog optužbe o terorizmu pušten je na slobodu, preneo je list Džumhurijet, javila je agencija AP.

Novinar i bivši kolumnista opozicionog lista Kadri Girsel danas se sam predao da odsluži zatvorsku kaznu od dve i po godine zbog “pomaganja terorističkim organizacijama”.

Girsel je proveo skoro godinu dana u pritvoru posle hapšenja 2016. godine. Oslobodjen je u septembru 2017. i uprkos presudi nije vraćen u zatvor zbog provedenog vremena u privremenom pritvoru.

Njegov advokat je naveo da je novinar bio danas zadržan zbog procedure o uslovnoj slobodi ali je na kraju tokom večeri oslobodjen, javila je agencija Frans pres.

Grupa od 13 novinara Džumhurijeta osudjena je u aprilu 2018. godine.

Proces novinarima je izazvao zabrinutost branilaca slobode štampe koji osudjuju povećani pritisak na medije u Turskoj pod vodjstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, posebno posle neuspelog puča u julu 2016.

Novinari Džumhurijeta su optuženi za pomaganje tri grupe koje Ankara smatra terorističkim – Radničke partije Kurdistana, ekstremno leve organizacije DHKP-C i pokreta propovednika Fetulaha Gulena, kog vlasti smatraju inspiratorom puča.

Džumhurijet, veliki protivnik Erdogana, odbacio je sve optužbe i ocenio da vlast želi da ućutka poslednje ostatke nezavisnih medija u Turskoj.

Prema navodima sindikata novinara, u zatvoru u Turskoj se nalazi više od 140 novinara i medijskih radnika.

Beta