SARAJEVO – Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su volonterima grupe “Ejd brigejd” (Aid Brigade) iz Evrope i Amerike da dele obroke migrantima na Železničkoj stanici u Sarajevu, saopštili su humanitarci, navodeći da su zatvorili i svoje prostorije u kojima su pružali medicinsku pomoć migrantima.

Kako prenosi Klix.ba, humanitarce je 22. maja posetilo oko 20 policajaca i službenika iz Službe za poslove sa strancima BiH koji su im naredili da odmah prestanu da rade. 

Volonteri su odvedeni u kancelariju Službe za poslove sa strancima gde su saznali da ih terete za remećenje javnog reda i mira, pružanje pomoći migrantima i izbjeglicama mimo zakona i volontiranje pod turističkom vizom.

“Istog dana odbijen je i naš zahtev da postanemo službena nevladina organizacija, nakon što smo pet meseci čekali odgovor”, dodali su iz Ejd brigejd. 

Oni su naveli da je ovo tužno vreme za ceo tim i istakli da su ponosni na sve što su uradili.

Od marta 2018. godine pripremili su 120.000 obroka, podelili 600 zimskih jakni i vreća za spavanje, a svoje prostorije su otvorili izbeglicama i sarajevskim beskućnicima da provedu dan u toplom i dobiju hranu.

Tanjug /Foto :Tanjug – T. Valič