BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini Organizacije američkih država (OAS) da Srbija i države zapadne hemisfere i njihove regionalne organizacije dele osnovne principe i vrednosti spoljne politike, saopštilo je MSP Srbije.

“Iako geografski udaljena zemlje, Srbija je u državama zapadne hemisfere i njenim regionalnim organizacijama prepoznala istovetnost fundamentalnih principa i vrednosti na kojima zasniva svoju spoljnu politiku, kao i odnose i saradnju na svim nivoima, a to su pre svega poštovanje osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, odnosno poštovanje medjunarodnog prava, suvereniteta država, ljudskih prava, miroljubiva koegzistencija, demokratija, saradnja i solidarnost”, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da Srbija više godina ima prijateljske odnose s većinom država zapadne hemisfere i da je posmatrač ili saradjuje u više regionalnih organizacija u tom delu sveta.

Dačić je pozdravio spremnost OAS da proširi dijalog sa zemljama posmatračima, i dodao da su predstavnici Srbije učestvovali u posmatračkim misijama na izborima u više država članica OAS.

Prema njegovim rečima, Srbija je omogućila studentima iz nekih latinoameričkih i karipskih država da studiraju u Beogradu i spremna je da to i dalje čini.

Beta