BERLIN – Nemačka razmatra zabranu takozvanih “terapija preobraćanja”, čiji je cilj da promene seksualnu orijentaciju gej osoba, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan.

“Homoseksualnost nije bolest i zato nema potrebe za terapijom”, rekao je Špan, izražavajući podršku zabrani na kojoj već rade njegovo ministarstvo i Ministarstvo pravde, prenosi Rojters.

“Terapija preobraćanja”, koja može da uključuje hipnozu i elektrošokove, bazirana je na uverenju da lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe pate od mentalne bolesti koja se može izlečiti. 

Takve terapije po pravilu vode rođaci, životni treneri, terapeuti ili verski savetnici.

“Moramo da ubedimo roditelje da prihvate decu takvu kakva su i moramo da učinmo sve kako se mladi ljudi ne bi osećali postiđeno”, rekao je nemački ministar zdravlja.

Špan je naveo da zbog toga država i pravni sistem moraju da pošalju snažnu poruku da će zaštititi homoseksualce od patologizacije, diskrimiinacije, stigmatizacije i samim tim od patnje.

Berlinska “Fondacija Magnus Hiršfeld”, koja se bori protiv diskriminacije, procenjuje da u Nemačkoj godišnje ima 1.000 pokušaja da se promeni seksualna orijentacija homoseksualaca.

Malta, Ekvador i više od 10 amerčkih saveznih država zabranili su kontroverznu terapiju, dok mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland i Australiju, razmišljaju da to učine, navela je mreža za prava LGBT populacije ILGA.

U Velikoj Britanijii, prema jednoj studiji, petina gej osoba koje su pokušale da promene seksualnu orijentaciju, pokušala je da izvrši samoubistvo.

Kako podseća Dojče vele, Nemačka je pre 25 godina ukinula Paragraf 175 Krivičnog zakona, tako da se od tada homoseksualni kontakti izmeđuu odraslih osoba više ne tretiraju kao krivično delo.

Tanjug /Foto:Pixabay